Ακμή

Η ακμή είναι μια ασθένεια του δέρματος που εμφανίζεται κυρίως στην εφηβική ηλικία. Το 85% των περιπτώσεων είναι έφηβοι, ενώ η ακμή πολλές φορές συνεχίζει να υπάρχει και στην ενηλικίωση. Η ακμή επηρεάζει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού σε κάποιο σημείο της ζωής τους, ωστόσο δεν υπάρχει τρόπος να υπολογίσουμε πόσος χρόνος θα πάρει για να εξαφανιστεί πλήρως.

Η ακμή εμφανίζεται συνήθως στην περιοχή του προσώπου, στο στήθος και στην πλάτη, μπορεί όμως να εμφανιστεί και σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως στον αυχένα και στους βραχίονες.

Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν την ακμή;

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την ακμή. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να ταξινομηθούν ως περιβαλλοντικοί, φυσικοί ή συναισθηματικοί. Παραδείγματα αυτών των παραγόντων περιλαμβάνουν:

  • Χρήση καλλυντικών με βάση το πετρέλαιο,
  • Άγχος και στρες,
  • Υγρασία ή έκθεση σε ρύπους,
  • Προεμμηνορροϊκές αλλαγές ή ορμονικές αλλαγές,
  • Φυσικός ερεθισμός από ρούχα, καλύμματα κεφαλής, καπέλα, κράνη κλπ,
  • Χρήση ορισμένων φαρμάκων.

Θεραπεία της ακμής

Υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης και θεραπείας της ακμής, όπως κρέμες με αντισηπτική δράση, αντιβιώσεις, καθαρισμοί, πίλινγκ και laser. Ωστόσο, το σημαντικότερο είναι η έγκαιρη διάγνωσή της, ώστε να αντιμετωπιστεί γρήγορα, σωστά και αποτελεσματικά χωρίς να μη μείνουν σημάδια στο δέρμα.


Η θεραπεία της ακμής περιλαμβάνει την:

Α) Τοπική θεραπεία
Στην ήπια βλατιδο-φλυκταινώδη ακμή μπορεί να χορηγηθούν: ρετινοειδή και τοπικά αντιβιοτικά (υπεροξείδιο του βενζολίου, αζελαϊκό οξύ, κλινδαμυκίνη, ερυθρομυκίνη).

Β) Συστηματική θεραπεία
Η συστηματική θεραπεία περιλαμβάνει αντιβιοτικά όπως ερυθρομυκίνη, τετρακυκλίνη, δοξυκυκλινη, μινοκυκλίνη, ισοτρετινοίνη και τα ορμονικά σκευάσματα.

Η ιατρός Δρ. Αννέτα Γράψα εφαρμόζει συνδυαστικές θεραπείες για την ακμή και είναι:


Βαθύς καθαρισμός προσώπου
Βαθύς καθαρισμός προσώπου
Peeling
Peeling
Μεσοθεραπεία
Μεσοθεραπεία
Laser
Laser

Δείτε επίσης

Κλείστε τώρα το ραντεβού σας