Μολυσματική τέρμινθος

Η μολυσματική τέρμινθος αποτελεί μια ιδιαίτερα συχνή νόσο για τα νεαρά παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας

Η μολυσματική τέρμινθος προκαλείται από έναν DNA ιό ευλογιάς. Η μόλυνση συνήθως μεταδίδεται μέσω της ανθρώπινης επαφής αλλά και μέσω μικροβιοφόρων ουσιών,

Χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι οι διακριτικές, ερυθηματοειδείς βλατίδες, στις οποίες συχνά υπάρχει ένα κεντρικό ομφαλωτό εντύπωμα. Κατά την απλή εξέταση μπορεί να μοιάζουν με φλύκταινες, αλλά κατά την ψηλάφηση είναι συμπαγείς. Μπορεί να εντοπίζονται σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, αλλά εμφανίζονται συχνότερα στη μασχαλιαία χώρα, τις πλευρές του κορμού, την κοιλία, το πρόσωπο, τους μηρούς και τους γλουτούς. Σε περίπτωση δευτερογενούς λοίμωξης από τον ιό μπορεί να δημιουργηθούν μεγάλες, ερυθηματοειδείς και επώδυνες βλατίδες ή φλύκταινες. Επίσης πολύ συχνή είναι και η περιβάλλουσα δερματίτιδα, η θεραπεία της οποίας ενδέχεται να είναι δύσκολη μέχρι την υποχώρηση της βλάβης. Οι βλάβες γύρω από τους οφθαλμούς ενδέχεται να προκαλέσουν επιπεφυκίτιδα.

Θεραπεία

Η κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο είναι αποτελεσματική αλλά προκαλεί πόνο όταν εφαρμόζεται και η υπερβολική χρήση της μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές.
– Η χειρουργική αντιμετώπιση συνίσταται στην αφαίρεση και σύνθλιψη των βλαβών με χειρουργική λαβίδα (απόξεση) και στη συνέχεια εφαρμογή βάμματος ιωδίου, αλλά αυτή είναι μια επώδυνη διαδικασία και στα παιδιά συνήθως γίνεται υπό τοπική ή γενική αναισθησία.
– Μια άλλη αποτελεσματική εναλλακτική θεραπεία είναι η χρήση υπερπαλμικού laser αλλά και αυτή επειδή προκαλεί πόνο εφαρμόζεται τοπική αναισθησία

Κλείστε τώρα το ραντεβού σας