Ο κρύος καιρός είναι σκληρός για την επιδερμίδα. Οι κρύες θερμοκρασίες και τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας οδηγούν σε ξηρό αέρα που απομακρύνει την υγρασία από το δέρμα. Οι σκληροί χειμερινοί άνεμοι και η ξηρή εσωτερική θερμότητα μπορούν να επιδεινώσουν το πρόβλημα και να οδηγήσουν σε σπασμένο και ακόμη και αιμορραγικό δέρμα. Οι δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα ή η ψωρίαση μπορεί επίσης να εκδηλωθούν κατά τη διάρκεια αυτών των κρύων μηνών.

Ενώ η επιπλέον ενυδάτωση βοηθά, υπάρχουν κι άλλα που μπορείτε για την περιποίηση του δέρματός σας. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για τη μείωση του σκασίματος και της ερυθρότητας και για να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές και άνετο μέχρι την άφιξη της άνοιξης:

1. Αποφύγετε τα καυτά, μεγάλα σε διάρκεια μπάνια. Ενώ ένα καυτό μπάνιο ή ντους μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε υπέροχα το χειμώνα, μπορεί όμως να αφαιρέσει από το δέρμα σας σημαντικά έλαια. Όταν είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε εναλλακτικά ζεστό ή χλιαρό νερό, ακόμα και όταν πλένετε το πρόσωπο ή τα χέρια σας.

2. Επιλέξτε την καλύτερη χειμερινή ενυδατική κρέμα για την επιδερμίδα σας. Η ενυδατική κρέμα που χρησιμοποιείτε το υπόλοιπο του έτους μπορεί να μην τα καταφέρει κατά τους κρύους και ξηρούς μήνες. Ωστόσο, παχύτερη σύνθεση κρέμας δεν συνεπάγεται και καλύτερο αποτέλεσμα, οπότε συνίσταται η αναζήτηση ενυδατικής κρέμας που περιέχει λιπίδια. Εναλλακτικά, εάν το δέρμα σας είναι πολύ ξηρό, μπορείτε να δοκιμάσετε να απλώσετε στην επιδερμίδα σας ένα στρώμα από μια μαλακτική ενυδατική κρέμα που σφραγίζει την υγρασία, και ακολούθως ένα στρώμα από μια άλλη ενυδατική κρέμα από πάνω.

3. Μην ξεχνάτε το αντηλιακό. Το αντηλιακό δεν είναι μόνο για τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Ο χειμερινός ήλιος, σε συνδυασμό με το έντονο φως από το χιόνι, μπορεί να βλάψει σοβαρά το δέρμα σας. Εφαρμόστε αντηλιακό στο πρόσωπο και τα χέρια σας (εάν είναι εκτεθειμένα) περίπου 30 λεπτά πριν βγείτε έξω. Εφαρμόζετε ξανά συχνά εάν μένετε έξω για μεγάλο χρονικό διάστημα.

4. Γνωρίστε το δέρμα σας. Είτε είστε λάτρης του ήλιου ή επαγρυπνείτε συνεχώς σχετικά με την ασφάλεια της επιδερμίδας σας από τον ήλιο, είναι σημαντικό να εξετάζετε τακτικά το δέρμα σας και να λαμβάνετε υπόψη τυχόν νέες ελιές ή τυχόν αλλαγές στις υπάρχουσες. Οι δερματικές βλάβες που προκαλούν φαγούρα, αιμορραγία ή δεν θεραπεύονται είναι επίσης σήματα συναγερμού. Ακόμα κι αν έχετε ασκήσει προσεκτικά την προστασία από τον ήλιο όλο το καλοκαίρι, είναι σημαντικό να συνεχίσετε να είστε προσεκτικοί για το δέρμα σας το φθινόπωρο, το χειμώνα και την άνοιξη. Οι αυτοεξετάσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε πιθανούς καρκίνους του δέρματος νωρίς.

5. Μάθετε πότε να επισκεφτείτε έναν ειδικό. Η επίσκεψη σε ένα δερματολόγο ακόμη και αν δεν υπάρχει κάποιο εμφανές πρόβλημα είναι μια καλή πρακτική. Μπορούν να αναλύσουν τον τύπο του δέρματός σας, να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της τρέχουσας θεραπείας του δέρματος και να σας συμβουλέψουν για τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος που πρέπει να χρησιμοποιείτε. Μπορούν επίσης να παρέχουν φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων του δέρματος όταν τα προϊόντα χωρίς συνταγή δεν λειτουργούν. Και αν παρατηρήσετε ανησυχητικές αλλαγές στο δέρμα σας, είναι πολύ σημαντικό να δείτε αμέσως έναν δερματολόγο.