Η αποτρίχωση με laser έχει κάνει τα τεράστια άλματα την τελευταία δεκαετία, καθιστώντας την εξαιρετικά αποτελεσματική μέθοδο όσον αφορά στις δυνατότητες δραματικής μείωσης του ρυθμού ανάπτυξης των τριχών. Η αποτρίχωση με laser είναι ιδανική για μεγαλύτερες περιοχές του σώματος, καθώς μπορεί να αντιμετωπίσει την τριχοφυία σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσες συνεδρίες χρειάζεστε πραγματικά για να είναι επιτυχής η θεραπεία; Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί όσους σκέφτονται να υποβληθούν σε αποτρίχωση με laser, έχουμε συντάξει ορισμένες απαντήσεις.

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται;

​Οι περισσότεροι ιατροί υποστηρίζουν ότι χρειάζονται κατά μέσο όρο τουλάχιστον 6 συνεδρίες για να δουν πραγματικά αποτελέσματα. Ενώ είναι δυνατό να δείτε τα αποτελέσματα ήδη μετά από μία συνεδρία, είναι πιο πιθανό ότι θα χρειαστείτε 6 ή 7 συνεδρίες για να επιτύχετε πραγματικά μόνιμη αντιμετώπιση της τριχοφυίας.

Είναι επίσης σημαντικό να προγραμματίζετε τις θεραπείες σε τακτά χρονικά διαστήματα, κατά μέσο όρο μεταξύ τεσσάρων και έξι εβδομάδων, έτσι ώστε το λέιζερ να μπορεί να πιάσει τις τρίχες που ήταν αδρανείς στην προηγούμενη συνεδρία. Εάν προγραμματίζετε τις θεραπείες πολύ αραιά, διακινδυνεύετε να χάσετε εντελώς τους κύκλους της τριχοφυΐας και να μην «πιάσετε» ποτέ κάποιες τρίχες.

Μετά την πρώτη συνεδρία μπορεί να παρατηρηθεί μια διαφορά 5-20% στην ανάπτυξη των τριχών. Με την έκτη συνεδρία το αποτέλεσμα μπορεί να φτάσει το 80%, οπότε αξίζει να επιμείνουμε στις θεραπείες. Τα αποτελέσματα πραγματικά εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως ο τύπος δέρματος και το χρώμα και ο τύπος της τρίχας, και αυτό είναι κάτι που ο ιατρός σας θα αξιολογήσει μαζί σας κατά περίπτωση.

Γιατί ορισμένες περιοχές χρειάζονται περισσότερες συνεδρίες από άλλες;

Η τρίχα μεγαλώνει σε κύκλους και η θεραπεία είναι αποτελεσματική μόνο όταν προσβάλλει την τρίχα κατά την περίοδο ανάπτυξης. Η περίοδος αυτή μπορεί να διαρκέσει μόνο μερικές εβδομάδες. Στη συνέχεια, οι τρίχες μπαίνουν σε περίοδο ανάπαυσης που μπορεί να διαρκέσει έως και 24 εβδομάδες (ανάλογα με την περιοχή του σώματος που θεραπεύεται).

Είναι σημαντικό να προγραμματίσετε επαναλαμβανόμενες θεραπείες για να αντιμετωπίσετε όσο το δυνατόν περισσότερες τρίχες κατά την περίοδο ανάπτυξής τους. Αυτός είναι και ο λόγος που μπορεί να απαιτηθεί περίπου ένας χρόνος για την πλήρη ολοκλήρωση της θεραπείας. Για παράδειγμα, ενώ μια τρίχα μασχάλης θα ολοκληρώσει έναν κύκλο μέσα σε 5 μήνες, η τρίχα των ποδιών μπορεί να διαρκέσει έως και 12 μήνες.

Ένας άλλος λόγος για περισσότερες συνεδρίες μπορεί να είναι ορμονικός. Περιοχές όπως το άνω χείλος και το πηγούνι είναι γενικά πιο ορμονικές από ότι τα χέρια ή τα πόδια. Αυτό σημαίνει ότι αυτές οι περιοχές μπορεί να απαιτούν περισσότερες συνεδρίες από ότι ένας βραχίονας, καθώς οι τρίχες μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο δραστήριες λόγω ορμονικών διακυμάνσεων.

Συχνά μετά από σημαντικές ορμονικές αλλαγές, όπως η εγκυμοσύνη ή η εμμηνόπαυση, τα μακροχρόνια αδρανή θυλάκια τρίχας ξαφνικά γίνονται δραστήρια, προκαλώντας μια συρροή τριχοφυΐας. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ορμονικές αλλαγές αντιστρέφουν τα αποτελέσματα της θεραπείας με λέιζερ, αλλά ότι οι τρίχες που δεν είχαν υποβληθεί ποτέ σε θεραπεία πριν, ξεκινούν ξαφνικά να αναπτύσσονται. Ανάλογα με την ποσότητα των τριχών που επηρεάζονται, ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει μερικές συνεδρίες ή ένα πλήρες πρόγραμμα θεραπείας.

Συμπέρασμα

Η απαλλαγή από την ανεπιθύμητη τριχοφυία είναι πλήρως εφικτή με την αποτρίχωση με λέιζερ σήμερα, και συνήθως 6-8 συνεδρίες κατά τη διάρκεια ενός έτους θα σας βοηθήσουν να δείτε την επιδερμίδα σας λεία. Ενώ η θεραπεία είναι περισσότερο ή λιγότερο αποτελεσματική από άνθρωπο σε άνθρωπο, τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας έχουν αποδείξει ότι η αποτρίχωση με λέιζερ μπορεί να προσφέρει τα αποτελέσματα που επιθυμείτε.