Η ακμή είναι μια από τις συνηθέστερες δερματολογικές καταστάσεις που επηρεάζουν χιλιάδες άτομα στην Ελλάδα. Σε γενικές γραμμές, η ακμή συνήθως αναπτύσσεται στους εφήβους. Ωστόσο, πολλοί ενήλικες έχουν κάποιο βαθμό ακμής.

Τα ακριβή αιτία της ακμής είναι άγνωστα. Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια των εφηβικών χρόνων, καθώς και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να είναι παράγοντες που επηρεάζουν. Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν δύο τύποι ακμής:

  • Μη φλεγμονώδης ακμή, που χαρακτηρίζεται από την παρουσία λευκών και μαύρων σπυριών.

  • Φλεγμονώδης ακμή, που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση σπυριών, τα οποία μπορεί να διαρραγούν για να σχηματίσουν φλεγμονώδεις βλάβες που δημιουργούν ερυθρωμένες περιοχές στο δέρμα.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων παρουσιάζονται και τα δύο είδη ακμής. Η ακμή εμφανίζεται συνήθως στην περιοχή του προσώπου, στο στήθος και στην πλάτη, μπορεί όμως να εμφανιστεί και σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως στον αυχένα και στους βραχίονες.

Αιτίες της ακμής

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την ακμή. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να ταξινομηθούν ως περιβαλλοντικοί, φυσικοί ή συναισθηματικοί. Παραδείγματα αυτών των παραγόντων περιλαμβάνουν:

  • Χρήση καλλυντικών με βάση το πετρέλαιο.
  • Άγχος και στρες.
  • Υγρασία ή έκθεση σε ρύπους.
  • Προεμμηνορροϊκές αλλαγές ή ορμονικές αλλαγές.
  • Φυσικός ερεθισμός από ρούχα, καλύμματα κεφαλής, καπέλα, κράνη κλπ.
  • Χρήση ορισμένων φαρμάκων.

Πρόληψη της ακμής

Υπάρχουν διάφορα προληπτικά μέτρα που μπορούν να αποτρέψουν ή να μειώσουν την έκρηξη της ακμής. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

  • Καθιέρωση ημερήσιας φροντίδας δέρματος, η οποία περιλαμβάνει καθαρισμό του δέρματος με ένα μαλακό πανί πλύσης, ζεστό νερό και κατάλληλο σαπούνι προσώπου τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.
  • Χρήση μόνο προϊόντα περιποίησης του δέρματος και των μαλλιών χωρίς λιπαρά.
  • Αποφύγετε να τρίβετε το δέρμα.
  • Οι γυναίκες θα πρέπει να χρησιμοποιούν μακιγιάζ χωρίς πετρέλαιο ή με ετικέτα “non-comedogenic”.
  • Να σκουπίζετε πάντα την επιδερμίδα σας μετά από εφίδρωση.
  • Να χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση αντιηλιακό, καθώς μερικά φάρμακα ακμής μπορούν να αυξήσουν την ευαισθησία του δέρματος στο ηλιακό φως.

Αντιμετώπιση της ακμής

Σε γενικές γραμμές, οι στόχοι της θεραπείας ακμής είναι η ελαχιστοποίηση των σπυριών και η πρόληψη των ουλών. Η έγκαιρη θεραπεία είναι προτιμότερη προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία ουλών. Η θεραπεία που επιλέγεται για την ακμή εξαρτάται από τον τύπο της ακμής και τη σοβαρότητά της.

Ο δερματολόγος μπορεί να προτείνει ένα από τα διάφορα προϊόντα που διατίθενται για τη διαχείριση ήπιων ή μέτριων περιπτώσεων ακμής. Η αυτοθεραπεία είναι συνήθως κατάλληλη για ήπια περιστατικά και μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί και να ελεγχθεί ακολουθώντας ένα ημερήσιο πρόγραμμα φροντίδας του δέρματος και αποφεύγοντας παράγοντες που μπορεί να επιδεινώσουν τις φλεγμονές της ακμής.

Επί του παρόντος, υπάρχει μια ποικιλία από μη συνταγογραφούμενα προϊόντα φροντίδας του δέρματος για την αυτο-θεραπεία των ήπιων έως μέτριων περιπτώσεων ακμής. Τα προϊόντα αυτά είναι διαθέσιμα ως φαρμακευτικές ράβδοι καθαρισμού, υγρά, λοσιόν, κρέμες.

Εάν έχετε μια μέτρια έως σοβαρή περίπτωση ακμής, θα πρέπει πάντα να αναζητάτε ιατρική φροντίδα για αξιολόγηση, για να αποφύγετε περαιτέρω επιπλοκές. Ο δερματολόγος μπορεί να συνταγογραφήσει κάποιο συνταγογραφούμενο προϊόν για τη θεραπεία της ακμής σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει συνδυασμό θεραπειών. Επειδή ορισμένα φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν είστε έγκυος, θηλάζετε ή σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος.

Πριν από τη συνταγογράφηση οποιωνδήποτε φαρμάκων για θεραπεία ακμής, ο γιατρός σας θα αποκτήσει πλήρη ιστορικό ιατρικής, αλλεργίας και φαρμάκων για να αποτρέψει οποιεσδήποτε πιθανές αντενδείξεις ή αλληλεπιδράσεις φαρμάκων. Είναι σημαντικό να τηρήσετε τη συνιστώμενη θεραπεία για να είναι αποτελεσματική η φαρμακευτική αγωγή, ειδικά επειδή μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να δείτε τυχόν σημάδια βελτίωσης. Θα πρέπει πάντα να συζητάτε για τυχόν ανησυχίες σχετικά με τη θεραπεία σας με το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας και να είστε σίγουροι ότι καταλαβαίνετε σαφώς πώς να χρησιμοποιείτε το φάρμακο σας και τις παρενέργειες που σχετίζονται με τη χρήση του.